11 Aralık 2014 Perşembe günü yapılan İstanbul Üniversitesi Hastaneleri Danışma Kurulu Toplantısına Memur-Sen’e bağlı Eğitim Bir Sen İstanbul Üniversitesi 7 Nolu Şubesinin önerileridir:
1-Hastahanelerimizde tam gün yasasıyla beraber emekli olan ve ayrılan hocalarımızdan dolayı çalışan veya hastaya bakan doktor sayısında bir azalma görülmektedir. Böylece doktor başına düşen hasta sayısı artmıştır bu durum iş yoğunluğu nedeniyle beraberinde bazı sorunlar da getirmektedir. Başta hasta muayene eden doktor uzman veya hoca sayısı arttırılmalı; bununla beraber hemşire, hastabakıcı, teknisyen gibi yardımcı personel sayısı da bakılan hasta sayısına yetecek düzeyde olmalıdır. Bunun için eleman alımı yoluna gidilmelidir, eldeki personel yetersiz kalmaktadır.
2-Üniversitemizde çalışan personelimize ve birinci derece yakınlarına hoca memur ayrımı yapılmaksızın gereken ilgi ve alaka gösterilmelidir. Bunun için İstanbul Tıp fakültesinde kurulan halkla ilişkiler birimi hakikatten yardımcı olmaya çalışmakta, Hocalarımıza gerek randevu alımında gerekse muayene, tahlil ve tedavi aşamalarında önemli bir destek sağlamaktadır. Fakat personelimizden aldığımız bilgilere göre Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde bu birimin çalışmadığı konusu dile getirilmektedir. Orada da bu birim yoksa kurulmalı yeterli sayıda elemanla desteklenmelidir.
3-Üniversitemizin Medikolarında yeterli sayıda ve bütün branşlarda doktor bulunmadığı şikayetler arasında yer almaktadır. Mesela avcılarda cilt doktoru haftada bir gün gelmektedir. Bazı branşlarda doktorlarımız medikolara Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden veya İstanbul Tıp fakültesinden rotasyonla belirli günlerde gelmektedir çoğu zamanda yerlerinde bulunmamakta, toplantıya gittiği, kongrede olduğu veya biraz önce buradaydı çıktı gibi mazeretler dile getirilmektedir.
4-Hastahanelerimizde uzmanlık ve beceri isteyen birimlerde mutlaka konunun uzmanı veya yeterliliği olan kişiler çalıştırılmalıdır. Mesela kan alma ünitelerinde çalışan kişiler tecrübeli hemşireler olmalıdır. Kadrosu başka olup değişik işlerde görev yaptırılmamalıdır.
5-Hastahanelerimizde genel olarak mekan ve otopark sorunu vardır, yeniden yapılandırılma sırasında bu konuların da üzerinde durularak planlama yapılmalıdır.
6- Hastahanelerimizde dışarıdan gelen vatandaşlardan alınan özel oda ücreti gibi bir takım masraflar Üniversitemiz Personelinden(hoca-memur ayrımı yapılmaksızın) veya 1.derece yakınlarından alınmamalıdır. Personelimiz ayrıcalıklı olduğunu hissetmelidir. Ambulans temini gibi konularda da yardımcı olunmalıdır. Bu durum personelimizin ikili ilişkileri veya girişimciliğine bırakılmamalıdır.
7-Yukarıdaki maddelerde sayılan sebeplerle hastahane personeli doktoruyla, hocası, hemşiresi ve yardımcı personeliyle genel olarak bakıldığında güler yüzlü, konuşkan, karşısındakine ilgi gösteren durumda olamamaktadır. Gelen hastalara neredeyse niye geldiniz gibi bakmaktadır. Belki bu durumun düzelmesi için çalışma şartları iyileştirilebilir. Mesai saatleri düzenlenebilir. Nöbet kavramı düzenlenebilir hastahaneler genel işleyişi ve çalışması açısından ele alınabilir. Hakikatten zor şartlar altında çalışılmaktadır.
8-Herşeye rağmen personelimiz Hastahanelerimize geldiğinde ilgi alaka, güler yüz, hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olmayı, sorununa kısa zamanda ve en iyi çözümü bulmayı istemektedir. Bunların sağlanacağı bir ortamın oluşturulmasını temenni ediyoruz.
Şube Başkan Yardımcısı
Prof.Dr.Cem VURUŞANER